Опубліковано

Французька кухня: секрет світового успіху

Французька кухня по праву вважається найбільш вишуканою в світі і її страви вам можуть запропонувати в будь-якій точці планети. Дійсно, замовити у Львові киш, пиріг родом з французької провінції Лотарингії, сьогодні також просто, як в Парижі, Ліоні або Марселі. Багато хто помилково вважає, що французи віртуозно готували з незапам’ятних часів, але це не так. Кулінарною столицею Європи ця країна стала тільки в XV столітті, після того, як в королівстві почали видаватися перші поварені книги.

Систематизація кулінарного мистецтва, до якої масово відчули покликання французи, пішла їм на користь. Величезна кількість культур вплинули на національну кухню Франції і серед них далеко не останнє місце займала кухня Близького Сходу. Французькі лицарі, вирушаючи в Хрестові походи шукати Гроб Господній, поверталися додому з багажем неймовірних для середньовічної Європи знань і запасом дивовижних спецій і інгредієнтів.

заказать киш львов

Багато солодкі страви, в тому числі фруктовий киш, замовити у Львові який ви можете в будь-який момент, були б зовсім не такими вишуканими без ванілі, що поставляються з Мексики в Іспанію, а звідти ввозилася до Франції. Крім цього через Піренеї в країну потрапили багато традиційні страви маврів, який для іспанців стали частиною їхньої національної кухні.

Саме у маврів французи навчилися сдабривать страви солодкою водою і мигдалем. Для особливо вишуканих страв використовували рожеву воду – типовий східний продукт. Великою популярністю користувався шафран, що надавав їжі особливі вишукані відтінки.

замовити їжу в боксі

У XVI столітті французька кухня потрапила під вплив італійської і в ній почалася епоха солоних і гострих страв. Спадщина іспанців і маврів відійшло на другий план і на кухнях Парижа запанували пекучі спеції. Саме в цей час з’явилася традиція пити за столом вино, поліпшує травлення і сприяє підвищенню апетиту.

Справжнім реформатором французької кухні став король Людовик XIII, при якому вживання їжі з рядового повсякденного процесу перетворилося в щось урочисте і піднесене. При цьому монарху всі почали прикрашати страви, так як це було заведено при дворі. Десятки кухарів, як французьких, так і іноземних, радували короля Луї делікатесами, які виглядали як справжні витвори мистецтва.

Зараз французьку кухню можна розділити на кілька основних напрямків: регіональну, вишукану і загальнопоширених. Якщо говорити про загальнопоширеною кухні, то в неї входять страви, які самі французи їдять кожен день. Кухня регіональна – це страви, які мають особливості, притаманні окремим регіонам. Наприклад, з карамелізований цибулею пиріг киш замовити можна в деяких межують з Німеччиною районах, в той час як в інших місцях країни цього вишуканості можуть не зрозуміти. Про вишукану кухню можна говорити дуже багато – це справжні шедеври кулінарії, які можна дозволити собі в особливих випадках.

замовити їжу в боксі львів

ОСНОВНІ ОСОБЛИВОСТІ ФРАНЦУЗЬКОЇ КУХНІ

Кухня будь-якої країни має свої особливі, впізнавані особливості. Французьку кулінарну традицію сплутати з будь-якої іншої також досить складно. Характерними її рисами можна вважати такі:

  • Велика кількість всіляких соусів;
  • Додавання в страви вин, які надають їм особливий смак і аромат;
  • Велика кількість овочів, приготованих безліччю способів;
  • Велика кількість м’яса, причому всіх його видів;
  • Використання м’ясних субпродуктів: печінки, нирок, мови, легких;
  • Морепродукти, в тому числі устриці;
  • Стриманість щодо молочних продуктів, крім, зрозуміло, сиру;
  • Широкий вибір супів і супів-пюре;
  • Застосування оливковоi олії скрізь, де тільки можна;
  • Повітряні десерти: зефіри, бізе, муси, креми.

І, зрозуміло, не можна не відзначити, що для справжнього француза прийом їжі – це не просто поглинання їжі, а цілий ритуал, з певним поєднанням страв і суворої послідовністю подачі.

замовити у Львові киш

Справжній француз почне обід з аперитиву, продовжить супом, а потім приділить увагу основної страви. Після цього буде віддано належне смаженого страви, потім легким страв, десерту і, наостанок, сиру і кави. Здається, що кількість перерахованої їжі величезне, але насправді традиційні порції дуже скромні, що дає можливість насолодитися всім потроху.

Джерело